Rodospress.Gr

Ειδήσεις σε εικόνες - Μιλάμε με τα μάτια!

ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΤΑΥΛΑΣ ΣΙΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ
ΙΝΚΑ | Μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας σε γαλακτομικά και τυροκομικά

ΙΝΚΑ | Μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας σε γαλακτομικά και τυροκομικά

Κάνει πράξη την προειδοποίηση το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ανακοινώνοντας πως,...

Κώστας Σκρέκας | «Πετύχαμε και τον Ιανουάριο μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη»

Κώστας Σκρέκας | «Πετύχαμε και τον Ιανουάριο μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη»

Οι τιμές της λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα συνεχίζουν την φόρα στην κατηφόρα που...

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για όσους προτιμούν σπορ αυτοκίνητα

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για όσους προτιμούν σπορ αυτοκίνητα

Κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό μια νέα έρευνα με τίτλο: "Μικρά πέη και γρήγορα αυτοκίνητα -...

Εθνικό Θέατρο | Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής - Έληξε το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

Εθνικό Θέατρο | Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής - Έληξε το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

Την παραίτησή της υπέβαλαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε...

Παρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών

Παρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών

Μέσω της μελέτης ENGAGE η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία στοχεύει στην αντιστροφή του...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοπανάκης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοπανάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμετα το μεσημέρι ο γνωστός σε όλους μας δημοσιογράφος Δημήτρης...

Η Αραβική τεκτονική πλάκα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από το ρήγμα της Ανατολίας

Η Αραβική τεκτονική πλάκα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από το ρήγμα της Ανατολίας

Πρόκειται για "μια πολύ μεγάλη κίνηση, σε μια έντονα σεισμογενή περιοχή και μια από τις πιο...

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Τουρκία

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Τουρκία

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα,...

Tεκμήρια τέλος | Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

Tεκμήρια τέλος | Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

Ποιες αλλαγές στη φορολογία σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.

  • ΙΝΚΑ | Μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας σε γαλακτομικά και τυροκομικά

    ΙΝΚΑ | Μποϊκοτάζ μίας εβδομάδας σε γαλακτομικά και τυροκομικά

  • Κώστας Σκρέκας | «Πετύχαμε και τον Ιανουάριο μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη»

    Κώστας Σκρέκας | «Πετύχαμε και τον Ιανουάριο μια από τις φθηνότερες τιμές λιανικής ηλεκτρικής...

  • Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για όσους προτιμούν σπορ αυτοκίνητα

    Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για όσους προτιμούν σπορ αυτοκίνητα

  • Εθνικό Θέατρο | Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής - Έληξε το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση

    Εθνικό Θέατρο | Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής - Έληξε το τελεσίγραφο στην...

  • Παρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών

    Παρεμβάσεις για τη μείωση των καισαρικών

  • Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοπανάκης

    Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοπανάκης

  • Η Αραβική τεκτονική πλάκα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από το ρήγμα της Ανατολίας

    Η Αραβική τεκτονική πλάκα φαίνεται να έχει μετακινηθεί 3 μέτρα από το ρήγμα της Ανατολίας

  • Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Τουρκία

    Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί τις επόμενες ώρες για την Τουρκία

  • Τουρκία – Συρία | Νέος ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

    Τουρκία – Συρία | Νέος ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ - Πάνω από 1.200 οι νεκροί

  • Tεκμήρια τέλος | Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

    Tεκμήρια τέλος | Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι μέσω POS

Fournos-Tis-Geitonias

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι σε καφέ και εστιατόρια

Estiasi Kafe 300521Οι υγειονομικά υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε ατομικό επίπεδο υγιεινής των υπαλλήλων όσο και σε επίπεδο επιχείρησης, επισημαίνει εγκύκλιος.

Ένταση των ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα καταστήματα εστίασης, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος επισημαίνει την ανάγκη να ελεγχθούν και συγκεκριμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών, οι οποίες συνεργάζονται με επιχειρήσεις εστίασης.

Oι Υγειονομικές Αρχές ενημερώνουν τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τρέχοντα κάθε φορά αυξημένα μέτρα Υγιεινής και τα κρίσιμα σημεία αυτοελέγχου.

Οι Υγειονομικά Υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί τόσο σε ατομικό επίπεδο υγιεινής των υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο εφαρμογής μέτρων όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.

Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης:

-Πιστή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, Μέσα Ατομικής Προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ κ.λ.π, διενέργεια διαγνωστικού αυτοελέγχου νόσησης, (self test) και την έγκαιρη γνωστοποίηση αυτού στην σχετική πλατφόρμα των αποτελεσμάτων.

-Τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης όπως αυτές έχουν καταγραφεί.

-Τήρηση καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου της επιχείρησης (απορρίμματα, στάσιμα νερά, κ.λ.π).

– Αναπνευστική Υγιεινή (βήχας–πτέρνισμα με κάλυψη του στόματος-μύτης με χαρτομάντηλο, κ.λ.π, ή με το χέρι στο ύψος του αγκώνα κ.λ.π )

-Aπομάκρυνση όσων έχουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης covid-19 από τον εργασιακό χώρο και έλεγχός τους.

-Σωστός αερισμός των χώρων εργασίας κ.λ.π

-Πιστή τήρηση των μέτρων σχετικά με τις αποστάσεις τόσο μεταξύ των πελατών όσο και μεταξύ των εργαζομένων εντός του εργασιακού χώρου(π.χ. παρασκευαστήρια κ.λ.π).

-Πιστή και ορθή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας έως και τη διάθεσή του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Μέτρα λειτουργίας της επιχείρησης σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο:

– Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, δύνανται να λειτουργούν σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους και μόνο με 6 εξυπηρετούμενα άτομα ανά τραπέζι, αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες χωρίς την αναπαραγωγή-χρήση μουσικής.

-Η δυναμικότητα των καταστημάτων εστίασης δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη δυναμικότητα τους, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας τους.

-Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων (take away) και των καθήμενων πελατών, καθώς και η τοποθέτηση – διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται σύμφωνα με την σχετική απόφαση.

-Όσο οι πελάτες βρίσκονται σε αναμονή τραπεζιού πρέπει να φέρουν τις μάσκες τους.

– Σε κάθε τραπέζι πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό χεριών.

-Οι κατάλογοι των προσφερόμενων φαγητών πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση, καθώς επίσης να γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού καταλόγου όπου αυτό είναι εφικτό (ψηφιακό QR Menu ώστε οι πελάτες να ενημερώνονται για τα προϊόντα με ασφάλεια, χωρίς να έρθουν σε επαφή με έντυπο υλικό).

– Τα τραπέζια μετά την αποχώρηση των πελατών πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

-Η χρήση μπαρ είναι δυνατή με την προϋπόθεση τα καθίσματα (σκαμπό) να τοποθετούνται ανά δυάδες και σε απόσταση 1,5 μ. η κάθε δυάδα.

Tα ανωτέρω ισχύουν και για τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ των ξενοδοχείων και αεροδρομίων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Κατ’εξαίρεση των ανωτέρω λειτουργούν τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, αεροδρομίων εφαρμόζοντας πάντα και τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δεν επιτρέπεται προς το παρόν, η διάθεση γευμάτων σε καθήμενους πελάτες σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια που λειτουργούν εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών, αεροδρομίων κ.λ.π

Δεδομένου ότι, λόγω της πανδημίας αυξήθηκε πάρα πολύ ο όγκος των διαδικτυακών παραγγελιών και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «εικονικά εστιατόρια» που λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα για on line παραγγελίες και παραγγελίες τροφοδοσίας (catering) έχοντας μόνο παρασκευαστήριο και όχι αίθουσα πελατών, συστήνεται αυτές οι επιχειρήσεις να αποτελούν προτεραιότητα για τις αρχές ελέγχου, προκειμένου να διαπιστώνεται η νομιμότητα λειτουργίας τους και να εξασφαλίζονται αφενός οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής και αφετέρου όλες οι διαδικασίες αυτοελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών παραγγελιών όπως π.χ. https://e-food.gr, wolt.gr, delivery.gr κ.λ.π), στις οποίες γίνεται αναφορά των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων εστίασης.

NEON-Frontistirio

Εύρεση άρθρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ